Mekanisk spisning – del 2

I forrige indlæg beskrev jeg hvad mekanisk spisning er, og hvornår man typisk sætter ind med dette redskab.
Idag dykker vi lidt nærmere ned i, hvordan man rent faktisk gør det i praksis.


blomster og mandariner

Ingen slankekur.

Det er vigtigt at forstå, at mekanisk spisning IKKE er en ny slankekur.
Så hvis du har forhåbninger om at tabe dig imens du spiser mekanisk, så må jeg skuffe dig.
Formålet med mekanisk spisning er at genvinde et normalt forhold til mad og et mentalt sundt forhold til dig selv.
Så imens du er i gang med processen at gå fra at være slankekurs forstyrret og madforstyrret, til at få et afslappet forhold til mad og kunne spise intuitivt, må du sætte dit ønske om vægttab på en meget lang pause.
For det at finde madro og at ville tabe sig, går ikke hånd i hånd.
Tankegangen om slankekur, kalorier, næringsindhold og vægt skal du gøre op med, for det er den tankegang, der har ledt dig til, hvor du er idag.
Læs mere om formålet med mekanisk spisning i mit blogindlæg (del 1) her.

Guidelines til mekanisk spisning.

Spis moderat.

Det handler ikke kun om hvad der er på din tallerken. Det handler lige så meget om hvor meget.
Med andre ord, så handler det om at kunne spise alle typer madvarer – i moderate mængder.
Når man i mange år har spist efter slankekurs hjernen, så kan det være svært at forstå og acceptere at det handler mere om kvantiteten end om kvaliteten i mekanisk spisning.
Pointen er egentlig bare, at det er helt normalt at spise alle slags “kvaliteter” mad – uanset om det “slanker” eller “feder”, så længe man gør det i en moderat kvantitet.

Når du skal vurdere den passende portionsstørrelse til din tallerken, kan du benytte dig af “fra 3 til 7”- modellen.
Tallet 1 repræsenterer den lillebitte portion, hvorimod 10 repræsenterer det helt store og virkelig fyldige måltid.
Sigt efter at spise måltider der ligger imellem 3 og 7 på skalaen.
Det er okay en enkelt gang imellem at spise et måltid der svarer til ex. 2 og andre gange hvad der svarer til 9.
Men hold dig fra 1 og 10 og spis aldrig portioner der svarer til 0 eller over 10.

Udover denne model kan det hjælpe at tænke på et moderat måltid, som et måltid der hverken er “for lidt” eller “for meget”, set ud fra et fornuftigt synspunkt.
Eller måske kan det hjælpe dig at tænke over, hvor stor en portion mad du ville servere for din ven, hvis vedkommende skulle have et helt almindeligt måltid. Mon ikke du ville øse en portion op som helt sikkert ikke var for lille, men heller ikke overdrevet stor? Med andre ord: en helt normal portion mad!

Vælg mindst 3 fødevarer.

Et måltid skal altid bestå af mindst 3 forskellige fødevarer.
Mest af alt fordi det er helt normalt!
Men det sikrer også et varieret måltid og det sikrer at vi kommer udenom den vane som mange spiseforstyrrede har, – nemlig at “overforenkle” et måltid.
Det er ikke meningen at vi kun skal spise blomkål og kylling eller kun chokolade. Eller kun gulerødder.
Du ved helt sikkert hvad jeg mener.
At skulle vælge mindst tre fødevarer hjælper dig til at bygge et normalt måltid, og det tvinger dig ud af dine gamle mønstre og tankegange om mad.
Begynder du hen af vejen igen at spise for ensidigt, et det et tegn på at du er på vej ud af den forkerte sti.
Her er det vigtigt at du igen husker på hvorfor du spiser mekanisk, og at du blidt vender tilbage til at have fokus på at få mindst 3 fødevarer lagt på din tallerken.

Smid badevægten ud.

Du har ikke brug for vægten når du spiser mekanisk, for det er som sagt ikke en ny slankekur!
Hvis du har været optaget af din vægt det meste af dit liv, så ved du også at det er vægten der styrer dine mad og spisevaner.
Men her har vi altså et andet fokus. Nemlig at komme hjem til dig selv og opbygge et naturligt forhold til din mad og din krop.
Og så længe du har en badevægt stående fremme, så vil fristelsen til at hoppe op på den være for stor. Også selv om du har sagt til dig selv, at du ikke længere vil veje dig.
Der skal ikke mere end en enkelt vejning til, for at du igen ender i større eller mindre krise.
Chancen for at det vil afspejle sig i dine valg af madvarer er rigtig stor.
Det skal vi undgå.
Og husk at det er helt normalt at vores vægt svinger. Det er der mange årsager til at den gør.
Fx. hvis vi træner mere/mindre, højtider, hormonelle svingninger, væske osv.
Men det er ikke normalt at vi skal få det dårligt eller blive i dårligt humør efter en tur på vægten.

Virker det svært eller angstprovokerende at skulle smide vægten ud og ikke at kunne veje sig regelmæssigt?
Spørg dig selv og reflekter over, hvorfor tallet på vægten betyder så meget for dig.
Det er lettere for dig at få det mentale aspekt af mekanisk spisning med, når du er fri for tanker og bekymringer om tallet på badevægten. Det vil helt sikkert også være nemmere for dig at mærke efter hvordan du har det med dig selv, når humøret ikke længere bliver påvirket af vægten.

Skriv kostdagbog.

At føre en dagbog over både dine måltider og dine tanker og følelser i forbindelse med måltidet, kan være rigtig hjælpsomt.
Det giver dig en chance for at udforske din adfærd, hvilket igen giver anledning til en sund reflektion over dine mønstre.
Vær dog varsom med at dagbogen ikke trigger dig til at føle at du er på slankekur, fordi du måske tidligere har noteret hvad du har spist og måske også mængder og kalorier.
Det er ikke det som denne dagbog skal indeholde.
Kan du mærke at det trigger din slankekurshjerne på en uhensigtsmæssig måde, så kan du nøjes med at skrive om dine følelser i forbindelse med dine måltider.

Ofte er det imellem måltiderne vi har lyst at spise. Ikke fordi vi er sultne, men fordi vi får en følelsesmæssig lyst til at spise. Her kan dagbogen også fungere som en lille ventil, hvor du kan beskrive hvordan du har det og hvad du føler.
På den måde bliver du tilmed klogere på dig selv.

Spis dessert!

Må man det?
Ja! For igen: dette er ikke nogen slankekur, og det at spise dessert eller slik for den sags skyld, er altså helt normalt.
Og det skal normaliseres, især når du har brugt utallige år på at dæmonisere og undgå sukker, fordi du ville tabe dig.
Når du spiser 3-5 moderate og varierede måltider om dagen, så er der også plads til dessert eller slik.
Der skal faktisk være plads til det.
Du vælger selv hvad du vil have.
Men du skal planlægge det.
Det kunne fx være at du gerne vil indføre en dejlig dessert onsdag aften. Og måske en skål bland-selv slik fredag aften.
Det er helt op til dig. Men det er vigtigt at du gør det. Ellers får du aldrig et normalt, modereret forhold til sukker. Så vil du i stedet altid svinge imellem totalt forbud og total tilladelse.
Kan du forestille dig et liv helt uden desserter eller slik?
Nej vel…og det skal du da heller ikke.
Desserter er dejlige. Dessert/slik er hverken farlig eller forbudt. Det kommer bare kun ind imellem og i moderate størrelser. Og på den måde kan de nydes helt uden dårlig samvittighed.

Hvor længe skal jeg spise mekanisk?

Det er rigtig svært at svare entydigt på.
Det kommer helt an på hvor mange madregler du havde inden du gik i gang og hvor forstyrret du var i din spisning.
Men du skal regne med at det er en process der tager mindst 3 måneder.
For mange vil det tage længere tid.
Det skulle gerne ende med at du kan mærke din sult og mæthed og at du føler dig komfortabel nok med alle slags fødevarer, til at spise dem jævnligt uden samvittighedskvaler eller nærmere tanker omkring det.

For nogen vil løsningen være at fortsætte med at spise mekanisk – simpelthen fordi det fungerer godt for dem og fordi de finder en ro og tryghed i det.
For andre vil det være naturligt at slippe reglerne i mekanisk spisning, når de kan mærke at tankerne om mad ikke længere fylder.
Nogle vil foretrække at samarbejde med fx. en Madmentor omkring mekanisk spisning – andre vil måske hellere forsøge sig på egen hånd.

Er du i tvivl om mekanisk spisning og har du spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte mig.
Det kan du gøre lige her.
Jeg svarer gerne på dine spørgsmål, også uden at det koster dig noget. Du er altid velkommen.

Kærligst,

Anja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *